.

Tips för att spara energi

Har du funderat på hur du kan minska din energiförbrukning? Det finns mycket du kan göra för att minska användningen av el och energi i din lägenhet. Här följer några exempel:

Belysning Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor. Släck lampan när ljuset ej behövs.

Elektroniska apparater Dra ur batteriladdare, till exempel till mobilen, när de inte används. Ställ in datorn så att den går ner i viloläge när den inte används på ett tag. Stäng av datorn helt när du är klar med den för dagen. Många elektriska apparater drar mycket energi även när de står i standby. Stäng därför av apparaterna helt.

Köket Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 i kylen och -18 i frysen, då får du bra matförvaring och lägre energianvändning. Använd vattenkokare när du kokar upp vatten, det går snabbt och sparar energi. Diska i diskmaskin om du har en, det sparar energi jämfört med att diska för hand, undvik att skölja disken i varmt vatten innan du sätter in den i maskinen. Tänk på att alltid kontakta din hyresvärd innan köp och installation av diskmaskin. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.

Badrummet Ta korta duschar. Stäng av duschen under tiden du tvålar in dig och schamponerar. Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Tvättstugan Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt, det kan nästan halvera energianvändningen. En torktumlare använder två till fyra gånger mer energi än en tvättmaskin. Lufttorka därför tvätten om et är möjligt. Tvätta i fylld maskin.

Uppvärmning Tänk på att inte ställa stora möbler precis framför elementen, då sprids inte värmen som den ska. Vid vädring - stäng av elementet - öppna mycket och vädra under en kort stund, stället för att vädra lite under lång tid.

Källor: Svenska kraftnät, Energimyndigheten, Fastighetsägarna

🍪 Vi använder cookies!

För att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats använder vi cookies. Genom att fortsätta navigera på webbplatsen godkänner du användningen av dessa. Läs vår integritetspolicy för mer information om hur vi hanterar dina uppgifter.