.

El- och energibesparingstips

Spara energi i vardagen

Samhället står inför en utmanande tid vad det gäller efterfrågan på energi. Myndigheter, samhällsnyttiga organisationer och föreningar har en rad olika tips på vad man enskilt kan göra för att minska sin påverkan.

Organisationen Fastighetsägarna har sammanställt en kampanj som vi i Kristinehamnsbostäder anammat och här kan du läsa mer om på vilket sätt just du kan vara med och bidra.

När det gäller elen pratar man om två saker. Det ena handlar om att vara sparsam, du sparar också pengar. Det andra handlar om att sprida ut belastningen på elnätet. Elnätets kapacitet kanske inte räcker till när alla hushåll och företag samtidigt behöver elen. Därför pratas det om att vissa delar av nätet kan komma att stängas av under kortare perioder (läs timmar). Det är snarar en regional eller nationell fråga, men alla kan vara med och bidra mer än vi tror.

Just nu pågår en kartläggning av Svenska kraftnät där man utreder vilka delar av nätet som skulle kunna stängas av vid ett sådant läge. Vi hoppas att det inte blir aktuellt, men vill ändå nämna det då vi inte råder över frågan. Här kan du vara med och påverka genom att inte använda de apparater som drar mest ström samtidigt. Enligt Svenska kraftnät minskar risken för manuell frånkoppling av elen till en femtedel om vi kan minska elanvändningen med två procent. Detsamma gäller om vi flyttar två procent av elanvändningen från dygnets morgon- och kvällstoppar.

🍪 Vi använder cookies!

För att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats använder vi cookies. Genom att fortsätta navigera på webbplatsen godkänner du användningen av dessa. Läs vår integritetspolicy för mer information om hur vi hanterar dina uppgifter.